Det här en klassiker i vårt hem, en rätt som min mamma introducerade för många år sedan och som vi återvänder till med jämna mellanrum. Den för tankarna till 70-talets Flygande Jakob, dock i en uppdaterad tappning. Inga bananer och jordnötter i sikte.
Karins kycklingpaj
Ingredienser
- 1 grillad kyckling
- 10 st champinjoner (mängd efter tycke och smak).
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 4 msk chilisås
- 2-3 msk sesamfrön
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 3 msk klippt gräslök
- 1 rulle smördeg
Instruktioner
- Rensa den grillade kycklingen på kött. Var noga med att inte få med något småben. Skär kycklingen i ganska små bitar. Lägg i ugnsform.
- Skiva champinjonerna och stek dem i smör. Häll i formen tillsammans med kycklingen.
- Vispa grädden ganska tjock. Rör i övriga ingredienser (förutom gräslöken). Koka i 2-3 minuter så att såsen tjocknar. Dra kastrullen av plattan och klipp i 3-4 matskedar gräslök. Låt svalna.
- Häll såsen över kycklingen och lägg över ett smördegslock som du skurit till i passande storlek. Tryck till längs formens kanter.
- Grädda i 20 minuter i 225 grader. Smördegslocket ska bli vackert gyllenbrunt.
- Servera med en god grönsallad till.
Vilket vin ska jag välja till kycklingpajen?
Till den här pajen passar det bra med ett vin som kompletterar både sältan och krämigheten i rätten. Du kan välja ett lätt rödvin, ett rosévin eller ett vitt vin. En favorit är en fatlagrad chardonnay (till exempel det Nya Zeeländska Stoneleigh) som har en bra balans av syra och smörighet. Det matchar den krämiga fyllningen i pajen. Är man mer sugen på rött vin kan välja en Pinot noir (till exempel Bread and Butter) som passar bra till en så här pass gräddig rätt.